Şİran Hargin( Güreş Köyü) FORUM SAYFASI
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Şİran Hargin( Güreş Köyü) FORUM SAYFASI

Şİran Hargin( Güreş Köyü) FORUM SAYFASI
 
AnasayfaLatest imagesKayıt OlGiriş yap

 

 Köy Yemekleri

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Misafir
Misafir




Köy Yemekleri Empty
MesajKonu: Köy Yemekleri   Köy Yemekleri I_icon_minitimePerş. Nis. 30, 2009 5:55 pm

YÖRESEL YEMEKLERİMİZ


YEMEK ADI MALZEME
YAPILIŞI

BİŞİ




Un, Yağ, Tuz, Maya




Yoğrulan hamur ekşimeye bırakılır. Ekşiyen hamurdan küçük küçük yumaklar yapılır. Yumaklar tabak büyüklüğünde açılarak kızgın yağda kızartılır.

EVELİK SARMASI









Bulgur ve Kıyma, Margarin, Tuz, Salça, Pul Biberi, Taze Evelik Yaprağı, Nane








Bir yemek kaşığından biraz az margarin eritilerek ince ince kıyılan soğanlar bu yağda kavrulur. Üzerine pul biberi ve nane ilave edilir. Yıkanmış bir kase bulgur içine ilave edilerek kavrulur. Üzerine tutacak kadar su ilave edilir ve demlenmeye bırakılır. Demlendikten sonra çok hafif haşlanmış taze evelik yapraklarına sarılır, tencereye dizilir. Üzerine bir kaşık margarin ve salça sürülür. Birazda su ilave edilerek pişmeye bırakılır.

FITI ÇORBASI




İnce Bulgur, Pul Biberi, Salça, Margarin ve Tuz




Üç kase suya bir kase bulgur ilave edilerek tencerede pişirilir. Piştikten sonra bir kaşık kızarmış yağın içine biber, salça ilave edilerek kızdırıldıktan sonra pişen çorbanın içine dökülerek sıcak sıcak servis yapılır.

FIRIN KETESİ






Yağ, Tuz, Maya, Un






Yoğrulan hamur ekşimeye bırakılır. Ekşiyen hamurdan portakal büyüklüğünde yumaklar yapılır ve hazır yufka inceliğinde açılır. Üzeri yağlanarak kıvrılır, bükülerek yuvarlak hale getirilir, elle düzlenerek üzerine tekrar yağ sürülerek fırına verilir.

HAŞIL






Darı, Tuz, Süt





3 kilo kadar su içine bir bardak darı ilave edilir. Su kaynayıncaya kadar karıştırılır. Üzerine tuz ilave edip, muhallebi kıvamına gelince ocaktan alınıp tepsiye dökülür. Soğuduktan sonra kaşıkla süte batırılarak yenir.

KATMER








Tuz, Un, Maya yada Süt







Una su veya süt (maya) tuz ilave edilir. Hamur yoğrulur. Hamur yoğrulduktan sonra ekşimeye bırakılır. Ekşiyen hamurdan portakal büyüklüğünde parçalar kesilerek yufka açılır ve üzeri yağlanır. Yağlanan yufkalar oklava şeklinde kıvrılır, dolanarak yuvarlak hale getirilir. Bu yuvarlak bir tepside fırına verilerek pişirilir.

KAPAMA







Saç Yufkası, Tavuk Suyu, Tavuk





Saç üzerinde pişirilen ince yufkalar dörde bölünerek bir kenara konur. Az bir bulgur pilavı pişirilir, düz bir tepsiye yayılır. Pilavın üzerine bir miktar tereyağı dökülür, üzerine tavuk suyu döşenir. Bunun üzerine de tavuk suyuna batırılmış yufkalar serilir. Yufkaların üzerine kızdırılmış tereyağı dökülerek bekletilmeden yenir.

KEŞKEŞ









Kendime (Buğdayın bir çeşidi), Salça, Yağ, Pul Biberi, Reyhan, Tuz







Bir kase kendime üç kase suda haşlanır. Kevgire dökülüp ağzı örtülür. Tencerede eritilmiş yağın içine biber, salça, reyhan ilave edilir. Haşlanmış kendimenin bir kısmı tencereye dökülür, üzerine hazırlanan biber, salça, reyhan karşımı gezdirilir, Tekrar bir kat daha kendime dökülür ve yağ karışımı ilave edilir karıştırılır. Ağzı kapatılıp yemek dinlendikten sonra servis yapılır.

LEMİS










Un, Tuz, Maydanoz, Çökelek veya Peynir, Ispanak, Pul Biberi








Önce bir miktar kıyma yağda kavrulur, sonra üzerine iki baş soğan üzerine ince ince ilave edilir. Üzerine bir kaşık salça, tuz, pul biberi ilave edilir. Arzu edilirse kıymanın yerine ıspanakta kullanılır. Kulak memesi yumuşağındaki hamur hazır yufka kalınlığında açılır. İçerisine hazırlanan karışım konduktan sonra ay biçiminde kapatılır. Yarım ay biçiminde kapatılan hamurlar isteğe göre teflon tava yada saç üzerinde yağsız pişirilir.

SİRON





















Un, Tuz, Sarımsak, Yoğurt






















Derin bir kap içine un konularak tuz atılır. Ilık su ile iyice yoğrulur. Ele yapışmayacak hale geldikten sonra hamur 5 dakika dinlenir. Hamurdan şeftali büyüklüğünde parçalar koparılarak çok az unla ele yapışmayacak şekilde avuç içerisinde yuvarlatılır. Yuvarlatılan hamurlar, üzerine un serpilmiş serpilmiş bir tahta üzerine dizilir. Üzerinin kurumaması için temiz bir bezle örtülür. Daha sonra bunlar oklava ile çok ince olarak açılarak hafif ateşte pişirilir. Pişirilen her yufka önce ikiye , tekrar ikiye ve boyuna tekrar ikiye katlanır. Katlanan yufkalar baştan üçer santim kesilerek tepsiye dizilir.

Bu yemek daha ziyade sonbahar ve kış aylarında hazırlanan bir yemek çeşidi olduğundan tepsiye dizilen sironlar havadar yerde saklanır. İhtiyaç olduğunda üzerine sarımsaklı yoğurt dökülür ve bunun üzerine ateşte kızdırılmış tereyağı hafifçe dökülerek bekletilmeden yenir.

SÜTLÜ ÇORBA


Bulgur, Süt, Tuz



Dört bardak suya yarım bardak bulgur salınır. Orta ateşte pişirilir Piştikten sonra üç bardak süt ilave edilir. Birazda sütle piştikten sonra sıcak servis yapılır.

YALANCI DOLMA





1 Kase Bulgur, 3 Kase Su, Yoğurt, Sarımsak, 1 Kaşık Un





Su kaynadıktan sonra bir kase bulgur suya salınır, üzerine tuz ilave edilir. Suyunu çekmeye yakın un ilave edilir. Suyu tam çekince ocaktan indirilir. Soğuduktan sonra avuç içinde hurma şeklinde sıkılır. Bir tencere içerisinde üzerine sarımsaklı yoğurt ilave edilir ve arzuya göre üzerine eritilmiş tereyağı da ilave edilir.

YUFKA BÖREĞİ














12 Adet Pişirilmiş Yufka, 1 Paket Margarin, Çökelek, Maydanoz











Hafif ateşte pişirilmiş kurumuş yufkalar kurumuş ise ıslatılarak 8- 10 dakika dinlendirilir. Dinlenen yufkalar yağlanan tepsiye bir yufka konduktan sonra maydanozla hazırlanan karışım yufkaların arasına serpilir. Sonra bir paket margarin eritilir. Çok yağlı olmayacak şekilde tepsideki yufkaların üzerine dökülür. Yufkalar bitinceye kadar bu yağlama ve çökelikleme işi devam eder. Yufkalar bitince en üste bir yufka konur, üzeri yağlanır ve fırına verilir. 5 - 10 dakika kızardıktan sonra çıkarılır. Tepside bıçakla pafta olarak kesilir. Servise istediğiniz zaman başlayabilirsiniz.

ALINTIDIR...
[i]
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
Bekir Celep
Üye
Üye



Mesaj Sayısı : 2
Kayıt tarihi : 10/07/10

Köy Yemekleri Empty
MesajKonu: Geri: Köy Yemekleri   Köy Yemekleri I_icon_minitimeC.tesi Tem. 10, 2010 3:30 pm

Yöresel yemekler diyoruz en başta babuko plmalıydı
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
Köy Yemekleri
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Şİran Hargin( Güreş Köyü) FORUM SAYFASI :: ))--ŞİRAN HARGİN KÖYÜ --(( :: Meşhur Köy Yemekleri-
Buraya geçin: